Inlagda rödbetor

Tidigare i höst gjorde vi detta: inlagda rödbetor. Första gången för min del och blev väldigt nöjd med resultatet! Tanken är att använda mig av dessa när det blir dags att göra årets rödbetssallad till julbordet.

Ingredienser
1, 2 kg rödbetor
2 tsk salt
1 1/4 ättiksyra (24%)
6 dl socker
12 dl vatten eller silat kokspad från betorna
1 tsk hel vitpeppar

1. Skär av blast (men inte rotfästet) och skölj.
2. Lägg i kastrull, täck med vatten och salta.
3. Koka 20 min (små betor) - 40 min (stora betor) Testa med provsticka om de är mjuka.
4. Häll av spadet, men spara genom att sila genom kaffefilter.
5. Skölj betorna i kallt vatten och skala dom med händerna.
6. Skiva och lägg i burkar.
7. Blanda och koka upp ättika, vatten (från spadet), socker och vitpeppar.
8. Häll över i burkarna men lämna ca 2 cm upp till kanten.
9. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
10. Förvara svalt och mörkt. Vänta gärna något dygn innan provsmakning.