Halloween - från vikingarna?

Ibland går debatten kring att Halloween inte är en svensk tradition utan amerikansk som har införts för att vi ska köpa mer saker och så. Jag har egentligen inget att tillföra i den debatten för det är ju nog ganska riktigt. Men det gör ju också att man får lite dåligt samvete att man faller för det.. Men misströsta icke! För jag läste nämligen detta på wikipedia:
 
"Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så som höstblot. Eftersom vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år i vissa områden av de brittiska öarna är det högst troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den. Den keltiska högtiden Samhain har stora likheter med vikingarnas höstblot."
 
Läste också i Populär Historia:
 
"När utspökade och otrevliga ungar under det mer sentida halloween ringer på dörren nästa gång är det alltså inte bara att avfärda som ett kommersiellt påhitt från Amerika. Det kan med lite god vilja ses som en återupplivning av det gamla nordiska höstblotet."
 
Så det jag egentligen firar är alltså Höstblot! Haha gött. Nu var det avklarat! Puhh..