Plommonsylt - recept

Vi har ett plommonträd i trädgården som gav så otroligt mycket frukt i år (hoppas det blir så varje år....). De var så goda! Jag försökte ta tillvara på så mycket frukt som möjligt och det blev att jag förutom att göra plommonsaft och marmelad så gjorde jag plommonsylt. Den blev dessutom så god att jag fick göra en ny omgång. Så enkelt men så gott!
 
Ingredienser:
2 kg plommon
1,5 kg syltsocker
5 dl vatten
 
Tillagning:
1. Rensa och skölj plommonen
2. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner några i taget i kokande vatten
3. Ta upp och lägg åt sidan, låt svalna något och dra sedan av skalet
4. Dela dem och kärna ur
5. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull och rör till sockret löst sig till en simmig sockerlag
6. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen
7. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då
8. Skumma med en slev bort skum i kanterna
9. Häll upp på väl rengjorde glasburkar och sätt på lock direkt
10. Förvaras svalt. Öppnad burk i kylen.