Grekiskt lantbröd - recept

Förra helgen bakade jag bröd för första gången och blev så himla nöjd! Det tog lite tid med all jäsning men det blev så himla gott och fluffigt. Därför tänker jag dela med mig av receptet här.
 
Ingredienser:
75 g jäst
1,5 msk salt
8 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1,5 kg vetemjöl
 
1. Smula ner jästen i en stor bunke
2. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst upp sig
3. Häll i olja, salt och honung
4. Häll i mjölet och knåda ihop till en fast deg
5. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter
6. Knåda degen igen och låt jäsa under handduk i 45 min
7. Knåda degen ytterligare en gång och forma till två limpor
8. Låt dessa jäsa i 1 timme på plåten under handduk
9. Sätt ugnen på 275 grader
10. Grädda långt ner i ugnen i 10-15 min eller tills brödet fått en fin färg
11. Lägg på folie på limporna och sänk värmen till 200 grader
12. Gräddas totalt i 50 minuter
13. Ta ut bröden och pensla på vatten
 
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Julbak
Taggar: Baka, grekiskt lantbröd, hemmagjort